Bangladesh: els treballadors comencen a moure’s

El derrocament revolucionari del règim de Hasina, provocat pels estudiants i les seves valentes protestes, ha obert les portes a una nova onada de lluita de classes a Bangladesh. La revolució avança!

[Source]

Els treballadors han manllevat i adaptat els mètodes combatius i les consignes dels estudiants en la lluita contra els caps. Encara que Hasina se n’ha anat, el seu sistema roman. Cada cap i propietari de fàbrica és com una «petita Hasina», que oprimeix i explota brutalment a milions de treballadors. Ara, els treballadors utilitzen cada vegada més la victòria democràtica del 5 d’agost, que tant els va costar aconseguir, per a lluitar també contra aquests dèspotes.

Just una setmana després de la caiguda de Hasina, vam fer una predicció. Vam dir:

«Per a la classe obrera, la «democràcia» no és una cosa abstracta. És més aviat un mitjà per a aconseguir un fi: millors salaris i condicions, menys hores de treball i una vida digna. Milions de treballadors tractaran d’utilitzar les seves noves llibertats democràtiques, conquistades als carrers, per a pressionar per les seves reivindicacions i aixecar l’insuportable jou que el capitalisme els posa al coll».

Ja s’està confirmant. La caiguda de Hasina, lluny de ser el final de la revolució, va marcar el començament d’un nou capítol. La gent corrent ha començat a documentar i compartir les seves lluites en les xarxes socials i en petits mitjans de premsa. Hi ha un mur de silenci en els principals mitjans de comunicació sobre l’acció combativa del moviment obrer.

Les condicions econòmiques del país continuen sent terribles. Han empitjorat enormement en els últims anys, alimentant la ira que va acabar derrocant l’antic règim. El deute es va disparar per sobre dels 100.000 milions de dòlars per primera vegada l’any passat, a mesura que l’economia s’alentia. I cap al final del règim, el saqueig d’actius estatals i la fuga de capitals van assolir proporcions epidèmiques. Hasina no és l’única que ha fugit del país. Molts altres capitalistes vinculats al seu règim simplement han omplert les maletes de diners en efectiu i han abandonat el país, deixant les fàbriques desocupades.

Mentrestant, els treballadors han vist com es disparaven els preus dels aliments bàsics i el combustible en un país on més de 37,7 milions de persones sofreixen «inseguretat alimentària», i els salaris de les treballadores del sector de la confecció, majoritàriament dones, són de tan sols 80 dòlars. Fins i tot aquests salaris no s’estan pagant ara en moltes parts de Bangladesh a conseqüència del caos provocat per la mala gestió dels capitalistes.

Esclata la lluita de masses

Les escenes de treballadors fent cua durant vuit o nou hores davant els bancs per a accedir als seus salaris s’han convertit en una cosa habitual. Els treballadors de la confecció afirmen que la connexió a internet està activa abans que el seu salari ingressi en els comptes bancaris, però després que els diners hagin sigut ingressats en els comptes bancaris, l’internet es talla i no poden retirar els seus diners en efectiu. Però ara els treballadors estan lluitant.

Els treballadors de Searock Apparels Ltd, en Gazipur, fa tres mesos que no cobren els seus salaris. El propietari els ha fet fora, però en resposta, els treballadors han ocupat l’autopista Dhaka-Mymensingh durant diversos dies. Els estudiants han demostrat que l’acció col·lectiva i directa és rendible. De fet, és l’única cosa que val la pena, i els treballadors han après bé aquesta lliçó.

380 treballadors de Synovia Pharma PLC fa 31 mesos que no cobren els seus salaris. El 13 d’agost van organitzar una ocupació enfront la seu de l’empresa. Els treballadors viuen en condicions inhumanes i lluiten pels seus drets sindicals.

El 14 d’agost, els treballadors de la confecció desocupats de Tongi van iniciar protestes bloquejant les carreteres -un mètode de lluita cada vegada més habitual- per a exigir llocs de treball i igualtat de drets laborals entre homes i dones.

Els treballadors de la confecció d’Anowara Dress Makers Ltd. de Chittagong també van ocupar la carretera enfront del seu lloc de treball el 15 d’agost, reclamant salaris impagats. Mentrestant, uns 3.000 treballadors de la fàbrica de cotó Naheed Cotton Mills Ltd. de Tangail van ocupar l’autopista Dhaka-Tangail el 16 d’agost, exigint un augment salarial.

És significatiu que en diversos llocs hàgim vist a treballadors ocupant directament les fàbriques. Igual que les mobilitzacions massives dels estudiants i les masses oprimides van plantejar la pregunta «qui dirigeix la societat, les masses o Hasina?», aquests treballadors estan plantejant la pregunta «qui dirigeix les fàbriques, els treballadors o les petites Hasinas que les posseeixen?».

Els treballadors de Opso Saline Ltd en Barishal, per exemple, van realitzar un atur i una ocupació dins de la seva fàbrica el 15 d’agost. Aquests treballadors exigien millors salaris i condicions, però també drets sindicals. La recent revolució està sent aclamada, amb raó, com una victòria democràtica. Però per a la classe treballadora, els drets democràtics signifiquen, en primer lloc, el dret a organitzar-se i lluitar pels seus interessos de classe.

Els treballadors s’organitzen i prenen a les seves mans la lluita contra els caps. Fins i tot allí on no hi ha sindicats, els treballadors organitzen ocupacions de fàbriques i carreteres.

Aquestes batalles es lliuren a les fàbriques i en les carreteres, no a les sales de conferències de premsa ni mitjançant crides al govern provisional, que és al que es limiten els dirigents sindicals.

No hi ha dubte que els dirigents sindicals estan sentint una enorme pressió, que els obliga a aixecar el cap, la qual cosa ha de ser una sensació inusual per a alguns d’ells, ja que molts dels principals buròcrates tenen vincles directes amb l’Estat de la Lliga Awami. Però en la majoria dels informes sobre aquestes accions dels treballadors, a penes s’esmenten les branques sindicals. Semblen ser espontànies, sorgint noves direccions.

Encara que cal combatre els obstacles burocràtics dins dels sindicats i obligar els buròcrates a assumir la lluita o a fer-se a un costat, el que es necessita en aquesta nova etapa de la revolució són noves formes d’organització més flexibles. Es necessiten organismes que puguin expressar adequadament l’estat d’ànim volcànic de la classe obrera i dirigir-lo cap a la consecució de totes les seves reivindicacions econòmiques i polítiques.

Els estudiants han mostrat el camí. Els comitès estudiantils de base que van sorgir abans i després del 5 d’agost van assumir funcions bàsiques de l’Estat en molts llocs. Va ser una petita demostració que no necessitem capitalistes, terratinents ni el seu Estat burocràtic per a dirigir la societat.

Assumint aquesta lliçó, els comitès obrers en cada fàbrica i lloc de treball, vinculant i atraient a capes més àmplies de les masses oprimides, donarien una força invencible al moviment espontani dels treballadors. A través d’ells, els obrers de les diferents fàbriques podrien acudir en ajuda els uns dels altres, desallotjant als «petits Hasinas» i al sistema del qual formen part.

Els treballadors ja s’estan inspirant en l’exemple dels estudiants, això és clar.

Els programes de «9 punts», «13 punts» i «1 punt» que es plantegen a les fàbriques tenen ressons directes de la lluita dels estudiants. Els estudiants de l’esquerra més revolucionària han d’unir-se als treballadors, portant l’exemple dels comitès revolucionaris i connectant aquestes lluites aparentment desconnectades amb la necessitat de completar la revolució, és a dir, amb la necessitat d’aixafar per complet el domini dels capitalistes i terratinents i que els treballadors prenguin el poder en les seves pròpies mans.

A qui serveixen?

En el nostre últim article, vam predir que l’entrada dels treballadors en escena posaria ràpidament al descobert el buit llenguatge «democràtic» del nou govern. Es veurien obligats a demostrar a qui serveixen realment: a la classe dominant. Amb la sobtada irrupció de les lluites obreres, sembla que aquesta predicció podria confirmar-se més aviat que tard.

El 14 d’agost, el dirigent del govern provisional, Mohammed Yunus, va organitzar una reunió amb l’Associació de Fabricants i Exportadors de Peces de Bangladesh (BGMEA). Yunus va fer una crida a aquests capitalistes salvatges perquè «mantinguin els seus negocis allunyats de la política». Yunus no és idiota. Sap que la majoria dels empresaris de Bangladesh estaven vinculats per innombrables llaços de clientelisme i corrupció a l’antic règim i a la deposada Lliga Awami.

Sent l’alè de la revolució però no té intenció de perseguir aquests criminals: vol protegir els capitalistes. Però per a això necessita la seva cooperació. I, de fet, el BGMEA va expressar la seva plena confiança en Yunus en aquesta reunió. Però viu en un món de fantasia si creu que pot mantenir separades la política i l’economia.

Fins i tot en aquesta reunió, la BGMEA va estendre les mans per a pregar, exigint que es relaxessin els pagaments dels seus préstecs i factures de serveis públics! L’agitació a Bangladesh ja ha portat als grans gegants internacionals de la moda a canviar moltes de les seves comandes a altres països del sud d’Àsia. Els capitalistes bangladeshians recorreran al govern del Dr. Yunus per a protegir els seus beneficis enmig d’un clima que empitjora. Però, qui pagarà per això? Els treballadors i els pobres.

Però el Dr. Yunus també està sentint ja pressions procedents d’aquesta direcció. El diumenge 18 d’agost, les treballadores del sector de les tecnologies de la informació van realitzar una ocupació enfront de la residència de Yunus, exigint la nacionalització dels seus llocs de treball. Formen part del projecte Tottho Apa, un programa que ofereix a les dones de zones rurals la possibilitat de treballar en el sector informàtic.

En altres llocs, els treballadors exigeixen a aquest govern justícia immediata pels crims comesos contra els seus germans i germanes. En Narsingdi, un jove treballador anomenat Rubel, de només 18 anys, va morir electrocutat recentment en el treball en una fàbrica. El 17 d’agost, els treballadors van marxar en formació de batalla pel carrer exigint una acció directa i que el propietari de la fàbrica on treballava Rubel fos penjat.

Els treballadors de les Zones Franques Industrials (ZFI) plantegen altres reivindicacions al govern, en particular que suprimeixi les exempcions especials de la legislació laboral de què gaudeixen els ocupadors que operen en elles. El 19 d’agost, els treballadors van ocupar fins i tot l’entrada de la zona franca industrial de Dhaka, exigint la igualtat de drets laborals per a homes i dones. Aquests treballadors lluiten per la igualtat al carrer i confien, amb raó, en la seva pròpia força per a lluitar per les seves reivindicacions. En aquestes zones econòmicament vitals, els capitalistes tard o d’hora exigiran ordre, que l’Estat expulsi als treballadors dels carrers. Quan arribi aquest moment, el govern es veurà obligat a mostrar la seva veritable cara.

Mentrestant, els treballadors de l’administració local també estan en moviment. Els treballadors de la Corporació Municipal de Barishal es van declarar en vaga i van ocupar una planta de l’edifici de la Corporació Municipal el 19 d’agost, de nou, pel salari i les condicions. Es tracta d’una plantilla d’uns 1.000 treballadors. Veuen clarament que, fins i tot en l’administració local, han de recórrer a mètodes de lluita de classes per a aconseguir el canvi que mereixen.

En altres llocs, els treballadors exigeixen al govern la nacionalització. Centenars de treballadors de seguretat ferroviària van envoltar el Rail Bhaban (edifici) de Dhaka el diumenge 18 d’agost. Van tancar a la resta del personal i van plantejar una «reivindicació d’un punt»: la nacionalització dels seus llocs de treball, externalitzats i precaritzats.

Aquests treballadors van afirmar que reprendran l’ocupació el 21 d’agost si no s’atenen les seves reivindicacions. Els ferroviaris entenen clarament que no es pot confiar en la classe dominant amb els ferrocarrils que són vitals per a l’economia.

No es pot confiar en el govern del Dr. Yunus!

Des de tots aquests angles i molts altres, els treballadors estan començant a pressionar amb les seves reivindicacions. És impossible que el govern del Dr. Yunus satisfaci aquestes demandes, al mateix temps que serveix als seus veritables amos: la classe capitalista dominant.

L’única cosa que els importa als banquers i als grans empresaris són els seus beneficis. Els treballadors arribaran a veure, amb cada nova lluita, que encara que ells, juntament amb els estudiants, van enderrocar a la dictadura de Hasina, la dictadura dels banquers i els caps roman. Aquest govern està precisament dedicat a protegir i representar a aquesta classe que té les mans tacades de sang. El govern interí, atipat de més brètols a mesura que passa el temps, estarà sotmès a la mateixa fúria de la classe obrera.

Això subratlla l’error que va suposar per als coordinadors estudiantils llançar el seu prestigi després del govern de Yunus i participar activament en ell com a ministres.

Recentment, Asif Mahmood, un dels dos principals coordinadors del Moviment Estudiantil contra la Discriminació (ADSM) que van ocupar ministeris en aquest govern, va ser nomenat ministre de Treball i Ocupació.

Es tracta d’una clara maniobra del govern provisional capitalista per a protegir-se de la ira de l’opinió pública utilitzant les credencials revolucionàries dels dirigents estudiantils. Volen tirar la culpa de les mesures antiobreres i altres mesures draconianes antipopulars als mateixos dirigents estudiantils.

Subratllem, una vegada més, un punt que hem assenyalat en articles anteriors: cada pas endavant en aquesta revolució va ser guanyat per les masses -els estudiants, els treballadors de les fàbriques, els treballadors informals i altres- als carrers. No confiem en el govern del Dr. Yunus. Els treballadors i els estudiants han de confiar únicament en les seves pròpies forces. Els coordinadors de la ADSM han de trencar amb aquest govern i rebutjar el calze enverinat dels ministeris que el componen.

En l’última setmana, els treballadors han començat a demostrar, amb fets i no amb paraules buides, que una nova societat és possible. Una societat sense patrons, banquers i tots els altres escombraries i immundícia de la societat capitalista. Els treballadors són la principal font de riquesa de la societat. Els treballadors de la confecció, per exemple, produeixen articles per a H&M, Zara i altres multinacionals que extreuen milers de milions de dòlars de beneficis d’aquests treballadors, i els porten a l’estranger.

Nosaltres diem:

Expropiar a tots els vinculats a l’antic règim! Nacionalitzar els cims de l’economia, és a dir, els bancs, les fàbriques, el transport, l’agricultura industrial i les telecomunicacions, sota control democràtic dels treballadors, sense compensar als capitalistes rapaços!

Establir una sanitat gratuïta per a tots. Nacionalitzar tots els hospitals i clíniques privatitzats, sota control democràtic dels treballadors, sense indemnitzacions!

Igual reconeixement de totes les llengües de les minories ètniques. Formació i contractació de treballadors especialitzats per a facilitar l’ús de totes les llengües minoritàries en l’educació i altres serveis públics.

Per un augment salarial del 100% per a tots els treballadors!

Plens drets sindicals per als treballadors de tots els sectors.

Contractació indefinida dels treballadors eventuals.

Plena igualtat de drets i oportunitats laborals per a les treballadores i els treballadors. Garantir el dret al treball ben remunerat per a tots.

Difondre i unir els esforços d’estudiants i treballadors per a formar els seus propis comitès d’acció en tot el país!

Triar delegats dels comitès obrers i estudiantils de tot el país, per a un congrés nacional de delegats per a formar un govern d’obrers i estudiants, sense els capitalistes!

Completar la revolució! Cap al socialisme!

Rebutgem tots els vells partits -la Lliga Awami, però també el BNP i Jamaat-i-Islami! Necessitem un partit nou i revolucionari que porti aquest programa a la pràctica, que s’esforci per donar a aquest moviment una direcció capaç d’atreure totes les fonts de descontentament que estan esclatant ara i dirigir-les cap a la culminació de la revolució.

Això només pot aconseguir-se aixafant el capitalisme, destruint el vell Estat de la Lliga Awami i posant als treballadors en el poder. La culminació de la revolució de Bangladesh només pot adoptar la forma d’una revolució socialista.

Cridem a tots els que estiguin d’acord amb nosaltres a unir-se a la Internacional Comunista Revolucionària.

Join us

If you want more information about joining the RCI, fill in this form. We will get back to you as soon as possible.